Pyłki kwiatowe
Pyłek kwiatowy
Mimo że miód to najbardziej popularny pszczeli produkt, to pyłek kwiatowy również jest ceniony ze względu na swoje dobroczynne właściwości.
Pyłek kwiatowy (pszczeli) - jakie ma właściwości?
Badania kliniczne wykazały, ze odznacza się działaniem przeciwbakteryjnym (udowodnione jest jego niszczące oddziaływanie na gronkowca złocistego) i grzybobójczym, podobnie jak antybiotyki.
Odtruwa ponadto organizm z pozostałości leków,nikotyny czy nadmiernej ilości kofeiny.
Selen, mangan i cynk warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Żelazo, miedź, kobalt i mangan spełniają ważną rolę w leczeniu anemii. Cynk korzystnie wpływa na porost włosów. Spożywanie pyłku wzmacnia organizm wyczerpany po ciężkich długotrwałych chorobach i kuracjach. Dlatego polecany jest na przykład po radioterapii i chemioterapii.
Pomocny jest przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Pozwala uzupełnić w krótkim czasie braki pierwiastków, dlatego polecany jest osobom, których dieta zawiera zbyt mało świeżej żywności, zbyt dużo przetworzonej, tzw. fast foodów.
Zalecany jest także osobom ciężko pracującym, od których wymaga się nieustannej koncentracji i sprawności intelektualnej. Już po kilku minutach od wypicia wzmocnionej pyłkiem kawy lub herbaty odczuwamy przypływ energii.
Pyłek pszczeli to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzony. Zebrane pyłki w postaci małych kuleczek niosą one do ula, by po dalszym przetrawieniu, stanowił pokarm młodych owadów.
Każda z tych małych kuleczek składa się z ok. 100 tysięcy ziaren pyłków, w tym także roślin leczniczych, np. dziurawca, mniszka lekarskiego, dzikiej róży.
Pyłek kwiatowy (pszczeli) - skład. Jakie witaminy i minerały zawiera?
Jego kolor zależy od rodzaju roślin
Współczesne badania nad składem pyłku oraz jego medycznym wykorzystaniem prowadzone były w wielu ośrodkach europejskich. Wyniki badań wykazały, że zawiera on ponad 200 różnorodnych związków.
Stanowi między innymi nieocenione źródło białka - stanowi ono od 20 do 40 proc.
Lista wspaniałych właściwości byłaby niepełna, gdyby nie wspomnieć o fitohormonach i enzymach. Te ostatnie umożliwiają bądź przyspieszają wiele procesów metabolicznych zachodzących w organizmie ludzkim.
Pyłek kwiatowy (pszczeli) - witaminy
Średnia zawartość (w 100 g) witamin w obnóżu pyłkowym
0,9 mg | |
1,7 mg | |
0,5 mg | |
15,5 mg | |
3,0 mg | |
18,8 mg | |
0,06 mg | |
58,2 mg | |
| 13,3 mg |
56,0 mg |
Pyłek kwiatowy (pszczeli) - minerały
Średnia zawartość (w 100 g) minerałów w obnóżu pyłkowym
515,0 mg | |
400,8 mg | |
163,7 mg | |
141,3 mg | |
65,3 mg | |
10,0 mg | |
9,0 mg | |
4,8 mg | |
| 1,4 mg |
Warto wiedzieć
W pyłku pszczelim znajduje się ponadto 36 makro- i mikroelementów, między innymi:
- wapń
- żelazo
- magnez
- krzem
- siarka
- miedź
- srebro
- cynk
- chrom
- molibden
Stanowi także bogate źródło witamin rozpuszczalnych w wodzie i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Zawiera na przykład więcej witaminy C niż jabłka, ziemniaki, kapusta, a także dużo witaminy B1, witaminy B2 oraz PP (uszczelniającej naczynia krwionośne i przeciwdziałającej ich pękaniu oraz tworzeniu się siniaków).